Samba

Este un dans cu radacini afro-braziliene, muzica fiind scrisa in masura 2/4 (doi timpi pe masura muzicala) cu accent pe timpul 2. Pentru versiunea de dans sportiv este folosit un tempo de 50-52 de masuri pe minut (BPM).

Specific pentru samba este caracterul poli-ritmic – avem mai multe ritmuri de baza iar corpul foloseste ritmuri diferite pe anumite segmente corporale. Ritmica in samba este destul de complicata folosindu-se in majoritatea figurilor caracterul “bounce”. Acesta se traduce printr-o miscare a genunchilor inainte/inapoi (flexie/intindere) impreuna cu miscarea bazinului. Miscarea este asemanatoare cu bounce-ul din hip-hop. Contractiile abdominale sunt ample iar ritmul executat este pe jumatati de timp (2 miscari complete intr-o masura muzicala – se numara quick, quick, quick, quick). Caracterul bounce se regaseste in principal in figurile care se numara slow a slow (3/4, ¼, 1/1) – aceasta numaratoare regasindu-se in miscarea picioarelor. Vedem deci ca in figurile de baza din samba picioarele se misca pe un ritm iar genunchii si bazinul pe alt ritm. Al doilea pas dintr-o figura cu bounce este foarte rapid (un sfert de timp) si se realizeaza cu o tehnica specifica – greutate partiala, adica picorul preia doar o parte din greutatea corpului pentru a se realiza trasnferul rapid, folosind in principal numai partea de jos a corpului (proiectie de greutate). In rest pasii se

realizeaza cu transfer total de greutate, talpa lucrand contact progresiv cu podeaua (de la varf catre calcai).

Atitudinea partii de sus a corpului in samba este una relaxata dar in tonus – centrul de greutate fiind usor impins spre inainte. Omoplatii executa miscari

ample laterale si sus-jos, aceasta zona fiind foarte solicitata in samba.

Pe langa ritmul de baza avem si alte multe alternative: slow, quick, quick in figura “rocks”,sau 123 (triolet) in “promenade to counter promenade runs” etc.

Pozitiile in care se afla partenerii sunt multiple ca in toate dansurile latino-americane cu prize inchise sau deschise, tandem, fara priza etc.

Samba este un dans energetic cu un carcater vioi, muzica amintindu-ne de carnavalele braziliene si de plajele tropicale.

Post Your Comment Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *